הסכם שיתוף במקרקעין - מדוע זה הכרחי?
- עו״ד דוד סבג
- 13 בספט׳ 2023
- זמן קריאה 2 דקות
תחום המקרקעין עשוי להיות סבוך ומלא בירוקרטיה – על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בעסקה הכוללת מספר רוכשים. כדי לצמצמם סכסוכים, מחלוקות ומריבות בין הצדדים, מומלץ מאוד לערוך הסכם כתוב, שמאגד תחתיו את כל הזכויות והחובות של הרוכשים.

בעולם בו רכישת מקרקעין מתבצעת לעיתים קרובות בקונסטלציה של קבוצת רכישה, מתעורר הצורך בהסדר יחסים ברור בין השותפים לעסקת המקרקעין. ההסכם מאגד את הזכויות והחובות של הצדדים, לכן הסכם שיתוף במקרקעין הוא הכלי חיוני.
במקרה של רכישה משותפת של מקרקעין, חשוב לקבוע גבולות ברורים לכל שותף – הסכם המבוסס על תיאום ציפיות, מה שמונע סכסוכים ובעיות שעלולות לצוץ בהמשך. על ההסכם לקבוע במפורש ובמדויק למי שייכות זכויות הבניה, באילו נפחים ובאילו תנאים. בנוסף, חשוב לתת את הדעת לגבי שאלות שצפויות להתעורר בעתיד כמו: מי משתמש בחניון, בשטחים המשותפים וכו'.
הסכם שיתוף במקרקעין הוא חובה
ברגע שאחד השותפים פוגע בזכויות האחר או מפר את אחד או יותר, מסעיפי ההסכם – ההסכם למעשה יהווה כלי לפתרון הבעיה – הרי כתוב בו את כל הזכויות והחובות של כל אחד מהשותפים, וברגע שאחד מהם לא פועל לפי ההסכם, הוא נמצא בסיכון לתביעה. ההסכם הוא דרך מצוינת להסדרת תביעות ולמנוע סכסוכים מיותרים.
אילו סכסוכים עלולים להיווצר בין שותפים של קבוצת רכישה?
סכסוכים רבים עשויים להתעורר בגין חוסר הסכמה ותיאום. למשל, יכול להיווצר סכסוך לגבי אופן חלוקת הדירות או הגודל שלהן, התנהגות הדיירים באזורים המשותפים כמו גינות או חניונים ואפילו כיצד מתמודדים עם עלויות בלתי צפויות הקשורות לבנייה, אשר חורגות מהתקציב המקורי. בנוסף, יכול להיווצר בלבול לגבי אחריות כל שותף בפריסת התשלומים או בהחלטות שקשורות לשיפוצים ושדרוגים במבנה. הסכם שיתוף טוב מגדיר בבירור את כל הנושאים האלו ואת אחרים, ובכך היה מונע את הסכסוכים והמתחים האפשריים בין השותפים.
ההסכם הוא לא רק פרוצדורה מנהלתית או משפטית, אלא הוא משמש כהגנה על השותפים מפני סיכונים ואי הבנות, שעשויים להתעורר במקרה של פניית צד שלישי לרכישה או לעסקה אחרת בנוגע למקרקעין. כאשר יש הסכם קיים, הוא יהיה גלוי לכל אדם שיבקש להסתכל על הטאבו, ובכך להבין את המסגרת המשפטית שתחתיה המקרקעין מנוהל. מה שמבטיח שכל גורם מעוניין, כמו רוכשים פוטנציאליים או הבנקים במקרה של פנייה למשכנתא, יהיו מודעים להסכמות המשותפות ולמגבלות אותן הם עשויים להיקלע אליהם. בנוסף, ההסכם יכול לקבוע גם עניינים פיננסיים כמו חלוקת האחריות לתשלום מיסים והתמודדות עם מיסים שעלולים להיגבות בעתיד.
לסיכום, הסכם שיתוף אינו רק מסמך משפטי המגדיר זכויות וחובות, הוא גם כלי המקשר בין אנשים שבחרו להתאגד למטרה משותפת ומעמיד בחזיתו את האינטרס המשותף וההבנה הדדית. הסכם זה מסייע למניעת מתחים וסכסוכים עתידיים על ידי קביעת מסגרת ברורה ומפורטת ליחסים בין השותפים ובכך הוא מבטיח שכל שותף מודע לזכויותיו ולחובותיו. בנוסף, ההסכם משמש כמגן ומגבל את האי-ודאות הקיימת בכל עסקה משותפת, ובכך מספק ביטחון לשני הצדדים בעסקה.
Comments